Adam Kane Architects turned a weatherboard coastal cottage in Barwon Heads, Victoria into a contemporary home for a young couple.

Key features 

Its local nickname used to be ‘The Dump’, but you’d never suspect that looking at the residence now: Adam Kane Architects carefully studied the existing elements of the structure to bring its charm to the forefront. The timber façade and roof, newly painted a dark black tone, accentuate the architecture in relationship to the seaside surroundings. American oak, silver travertine and burnished concrete have been utilized to achieve rich texturing within the two-storey home, which boasts light, minimal finishes and restored heritage elements, such as the original lining board ceilings, period skirting and architraves. Charcoal-tone floorboards are balanced by hand-scratched, solid plaster walls and ethereal sheer linen curtains. 

Adam Kane explains he ‘deliberately played on the sense of space using compression and release, to create a unique and unexpected experience as you move through the home.’ Key to this aspect is the double-height raked ceiling, lined in the same timber v-grooved lining as the rest of the home, inside and out. This continuity amid changing volumes and heights creates the desired effect.

Frame’s take 

The renovation has been handled so sensitively to the surroundings that it’s difficult to envision the home in any other form. Adam Kane Architects’ use of materials feels timeless to the building, woven organically into its existing structure. Also of note is the particularly impressive way that natural light has been harnessed, which seems to serve as a complementary texture in itself thanks to its interplay with the spatial geometries.