Bathroom

A 19th-century house near Amsterdam, the Netherlands, forms the setting for a quirky bathroom by Bo Reudler Studio. Instead of creating a clean and clinical space that could be easily overlooked, the designer opted for a more natural approach where materials appear to be living. The characteristics of water, interaction of light and shadows, frost and decay and the ageing of materials are all covered in this space. Plasterwork circles on the ceiling mimic water dripping upwards from the bath, and another water droplet is found in the mirror hanging above the washbasin. Crooked copper pipes have been exposed and turned into a design feature, and together with deliberate cracks in the wall tiles look like the branches of a tree. Copper-inlaid tiles form the blossoms for the trees; through condensation, the copper-colour will slowly turn green allowing the bathroom to look better with age.