This home is respectfully about country. Perched on the banks of Edgars Creek, overlooking standstone cliffs and ironbark trees, Edgars Creek House is designed to connect to nature. Instead of presiding over the landscape, it offers an opportunity to live simply as part of a system.

Edgars Creek House is made up of a series of undulating volumes that step into the landscape, responding to the slope of the site. It is a continuum of indoor and outdoor, light and dark environments, winding and stepping through a series of spaces, clad in raw, natural materials. It is simple and honest in its approach to siting and planning, precisely framing views of surrounding trees.

With a primary outlook of Edgars Creek to the west of the site, we simultaneously opened, shaded and ventilated the house through a brise soleil. Producing a micro environment, while filtering light through its screen, the brise soleil fluctuates with weather and seasons, grounding the residents in their environment. The home is broken down into three three pavilions. One for sleeping, one for bathing, one for living, each framing a central courtyard. The courtyard and each pavilion are grounded with a thoughtful view onto a landscape of iron bark trees and the meandering creek beyond.

Edgars Creek House responds to the materiality of its local bushland. A rammed earth wall shields the southern facade, resembling the sandstone cliffs of the creek below. Similar to its surrounding trees, each pavilion is clad with raw ironbark. There are no tiles - wet areas are finished in Australian Ironbark decking, while the kitchen features Messmate bench tops with a raw brass splash back. Flooring throughout is recycled Tasmanian Oak with the exception of the sunken living room, finished in stone. All tapware is raw brass. The house is designed to recede into the landscape, prioritising shelter and sanctuary and celebrating its environment.