Contrasting ambiences are used to elicit different moods between workout and recovery spaces at the S10 Gym & Recovery Spa in the West Village.

Key features

Büro Koray Duman designed the 725-sq-m wellness space within a former manufacturing space. On the ground level there is a coffee and smoothie shop while the gym and recovery spa areas can be found below. The resulting design marries the industrial workout area with the serenity and softness that distinguish the recovery spa. In the gym, black floors and equipment in combination with the original industrial nature of the space reflects the very nature of the exercise. Overhead pink neon lights create continuity between the workout area and spa space, where pink was also used.

In contrast to the intensity of the gym, the softness of the recovery area guides guests into a state of relaxation where light-coloured, soft materials and shapes are used. In the spa area, a common area is home to a baby pink sofa that snakes through the centre of the room, connecting six separate spa rooms with their own private steam shower, infrared sauna and soaking tubs. The recovery area features light wood doors and soft, rounded archways lend the space a gentle ambience. To simulate daylight in an underground space, indirect lighting fixtures were used.

Frame's take

Making up different yet complementary aspects of wellness, fitness and recovery spaces often appear together. The S10 concept, which has garnered a cult-like following, emphasizes high intensity training and, the equally important, relaxation. While working out and recovery go hand in hand, they require different mentalities. In the S10 Gym & Recovery Spa, spatial design was used to evoke these feelings among patrons. Joining the likes of several other fitness centres following a similar design philosophy, ‘the gym space itself is being realized as an integral tool for helping motivate high performance’, we previously explored.