The Interiors of the Month-winning single-brand shop by Oficina Penadés is a strong example of sustainable retail design, concurred a panel of industry experts.

As reported in one of our recent Data Dive articles, there’s growing consumer demand for retailers to factor in sustainability when designing their store interiors. Camper, the footwear brand that commissioned this month’s Frame Awards winner, has clearly taken note. As did our 15-strong jury. They praised Camper’s Málaga store, conceived by Jorge Penadés of Oficina Penadés, for its resourceful reuse of archived shop-fittings – the result of an intriguing design process. Following a visit to the brand's warehouse in Mallorca, which is mainly used as a storage space for old Camper shops that have been refurbished and updated, Penadés decided to temporarily set up shop on site and ‘self-produce the entire shop there’.

Using four basic elements – perforated metal profiles, corner plates, nuts and bolts and reclaimed wood from old furniture  – Oficina Penadés created a bespoke single-brand store for footwear brand Camper. Photo: Jose Hevia

Surrounded by an archive of custom-made pieces from the likes of Michele De Lucchi, Gaetano Pesce, Ingo Maurer, the Bouroullec brothers and Konstantin Grcic, he selected three basic elements that now make up the entire store. And it’s this hands-on, inventive approach that scored the project high points, with an overall score of 8.12 in the category of Single-Brand Store. Agata Pilip, store designer at Nike, applauded the ‘reuse, reduce, recycle mantra’ adopted. ‘The creative use and repurposing of prefabricated elements allow for flexibility and future-proofing of this design,’ she says. Fellow jury member Jonghwan Baek, founder and director in chief of WGNB agrees, highlighting that 'it’s very impressive how a single joinery detail can be applied to different functions and uses within the space, such as shelves, display platforms and lighting.’ Altogether it’s an 'example of how limited material use and other constraints can produce a better end project’, explains Valerie Roosma, interior designer and associate at HOK.

Developed with a holistic concept which champions ‘quality, naturalness and longevity’, the spaces at Saarlouis, Germany hotel La Maison Guesthouse have strong material and colour focus. Photo: CBAG Studio

Designed by OMA, Potato Head Studios is a public-accessible hotel in Bali that emphasizes community over exclusivity. Photo: Kevin Mak, courtesy of OMA

The reception lobby of the 6,000-sq-m Shenzhen destination OneJee Hotel is defined by impressive bespoke ‘cloud’ installations, which cover the whole ceiling, emanate subtle light and give off shadowy effects.

A striking three hotel projects made it onto the list of honourable mentions this month, all commended by the jury for their calm and considered designs. CBAG Studio’s La Maison Guesthouse in Saarlouis, Germany – this month’s second-highest-scoring project at 7.52 overall – impressed the jury with a design that interlinks with its natural surroundings. It makes for a truly local experience and is something Pilip thinks is 'what hotel operators often want to achieve and what the hotel guest is looking for nowadays’.  Also acknowledged for its contextual awareness is Potato Head Studios, an OMA-designed resort in Bali (7.2 total). ‘The project is purposefully designed to facilitate opportunities for authentic interaction by allowing the community to freely circulate through it and enjoy its amenities', commented founder of LFR Design Studio Luis F Rueda. He added that 'its design smartly incorporates local building traditions to provide shade throughout the hotel’ and that 'the result is a distinctive building well integrated into the fabric of the community by the creation of intriguing public spaces.’ The third hospitality venue on the list, Panorama Design Group’s OneJee Hotel in Shenzhen (7.1 total), caught the eye of Humber College professor Zaiba Mian, who commented on the cloud installation in the hotel lobby and the way the undulating forms in the public areas continue the relaxed ambience.

Another recipient of an honourable mention this month is Fosbury & Sons’s Albert co-working space in Brussels, featuring an interior by Going East. Paul West, strategy director at Dalziel & Pow, called it ‘a feel-good environment that represents the shift in how the world wants to work today – with comfort, wellbeing, and a level of domesticity at the heart’. Michelle Wilkie, design director at TP Bennett, concurred, saying ‘the space feels calming, warm and inviting, while the use of bamboos and natural finished really helps to make the design timeless, elegant and homely'.

On Tuesday 8 December at 16:00 CET our November jury will gather for a public live-judging session on Zoom, sharing their opinions about the winning project and honourable mentions and imparting important industry insights. Sign up here.